woensdag 10 april 2013

Daarom is het lente vandaag!

Daarom is het lente vandaag!
Aloys Koenen
Daarom is het lente vandaag!


Het begin en einde van de lente (20 of 21 maart – 20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. Deze lentenachtevening treedt op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.
Heb ik even gejat van Wikipedia, wat er ook nog bij stond is dat het dit jaar begint op 20 maart 2012 om 06.14 uur
Maar dat de basis  zo`n  eenvoudig afspraakje is! Als de dag even lang is als de nacht dan zetten we een streep door de winter en dan noemen we het Lente en gedurende de Lente worden de dagen steeds langer. Hiervan moet je je  afvragen of we dat wel willen, teminst ik hoor regelmatig mensen klagen van “goh, wat een lange dag vandaag!’ Hoe moet dat wel niet als het zomer is!
Ik neem aan dat ze dit proefondervindelijk hebben bepaalt en dat ze per ongeluk lente opschreven i.p.v. Lengte ( want hier gaat het om). Waarschijnlijk een dyslecte astronoom die de G vergat. Ja, ja ,dezelfde die zonner op moest schrijven en de ennen aan elkaar plakte en er toen zomer van maakte!  Wat hij dan wel weer prachtig heeft verwoord en opgeschreven is het woord Zomerzonnewende, vandat zijn dyslecten super intelligent en kunnen zij dat soort dingen bijzonder goed compenseren. Met het één iets minder en met de rest veel beter! En dat hoor ik mezelf maar al te graag zeggen.
Maar Zomerzonnewende, Als de zon op het hoogste punt is aangekomen en zoals ik het zie, daarna hopelijk  weer langzaam naar beneden komt. (rond 21 juni)
Dus op naar de Zomer!!!!
Kijk de vogels wisten dit natuurlijk al veel langer die hoeven hier geen afspraken van te maken, die fluiten gewoon de hele dag naar elkaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Dank u wel voor uw reactie!