dinsdag 9 april 2013

Zo maar een avondje in Langedijk

Aloys Koenen
Aloys Koenen


Zo maar een avondje in Langedijk
Van de week was ik op een feestje ergens in Langedijk, waar de schuur was omgebouwd tot een prachtig bruin cafeetje en geloof het of niet, ongeveer 90% van de aanwezigen waren of zijn muzikanten waaronder gitaristen, zangers, zangeressen, bassisten, één drummer en ik dan als toetsenist. Maar goed er stond geen piano of ander klavier dus dan is gitaar ook goed! Daar weet ik dan ook wel weer raad mee! Overigens stond er ook geen drumstel, later meer hierover.Nu verder over zomaar een avond in Langedijk.
Natuurlijk begon het vrij rustig, heerlijk aan de bar, zacht muziekje op, al pratend over de muziek en dan vooral de bandjes in Langedijk. Er loopt nogal wat talent rond hier in het dorp en krijgen ze nog de kans om een beetje aan de bak te komen? Welnu, de discussie was geboren. Als je rijk wil worden moet je geen muzikant worden, muziek is uitsluitend voor liefhebbers daar waren we al snel uit. Als je maar lol hebt in het geen wat je doet en voor diegene die het wel red is het bij wijze van spreken een lot uit de loterij. Dat klinkt raar maar dat gunnen muzikanten elkaar. En ik weet niet hoe het komt, maar al gauw heb je het over vroeger, toen alles zo goed was. Dat als je speelde de mensen tot aan het podium stonden en dranghekken geen overbodige luxe waren in de cafeetjes en zalen waar we toen speelden. Dat is nu wel anders de jeugd gaat massaal naar grote dansparades waar ze een cola of sinas drinken en een pilletje slikken. Alhoewel dat houdt ook weer een beetje op, omdat dit financieel ook niet meer te behappen is. Kaartjes voor dat soort evenementen kost ook al snel 40 tot 75 euro. Dus er is hoop! De jeugd gaat straks weer naar de kroeg of zaal in de buurt en wordt daar voor 30 euro per avond rondom gelukkig. En dankzij de overheid zijn de horecagelegenheden door de jaren heen zo goed geïsoleerd  dat je binnen een kanon kan afschieten zonder dat het hondje van de buren aanslaat. Trouwens het is crisis, een kniesoor die daar oplet, ze hebben wel andere dingen aan hun hoofd. Er is dus hoop voor al die jonge talenten.
En opeens pakt iemand een gitaar en begint een liedje te spelen en te zingen, een ander pakt een basgitaar en begint mee te bassen en de eerste nummers leveren applaus op! Twee emmers in de naastgelegen schuur gevonden wat fungeerde als prima drumstel en een drummer heeft gewoon zijn drumstokken mee! Bij een gebrek aan, stel je geen eisen aan je instrument!  Er kan getrommeld worden. Er worden  orkestbanden te voorschijn getoverd en iedereen zingt mee. Het gaat van Hazes tot de Stones en van Cash tot golden Earing. Kortom rock and roll een Topavond! Slingerend naar huis!
Dit zijn de leuke dingen die wij de jeugd niet kunnen bijbrengen en zijn het de goede en vooral de slechte tijden die bepalend zijn voor de muziek. Als het maar echt en leuk is!
Ik wens jullie een muzikaal 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie!